Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri programında konuştu: (2)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yahya Kemal’deki tarih bilinci, Ahmet Haşim’deki insani kaygı ve Mehmet Akif’teki İslami duyarlılık en yetkin, etkili ve çarpıcı ifadesine Necip Fazıl’da ulaşmıştır. Hiç şüphe yok ki usta tamamen şiir ve nesirde kendine has, kendine has bir üslubu var.” söz konusu.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri programında yaptığı konuşmada Erdoğan, jürinin bu yılki Necip Fazıl Ödülleri’nde farklı branşlarda birbirinden değerli 7 isim belirlediğini söyledi.

Bu yılki Necip Fazıl Şiir Ödülü’nün takdim edileceği Mehmet Can Doğan’ın satırlarını okuyan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Edebiyat dünyamızın her programına ve yayınına emeği geçen tanıdığım Mehmet Can Doğan kardeşimizi özellikle tebrik ediyorum. Bu yıl kısa öykü ve roman ödülümüzü ülkemizin edebiyat iklimini zenginleştiren Ayşegül Genç Hanım’a takdim edeceğiz. yaptığı iş ile ülke. .’ Sözlerinden aldığı ilhamla mutlak hoş ve mutlak doğrunun arayışını eserlerine koyan ağabeyimizi tebrik ediyorum.Mustafa Özel hocamıza Allah şifalar versin.İlme ilgi ve sevgi uyandıran yazılarıyla yakından takip ediyoruz. Üretim, istihdam ve ihracat destanları yazar.Hocamızın çok yönlü araştırmacı kimliği son yıllarda siyaset, iktisat ve iş hayatı başlıklarıyla romanlarında bir kez daha kendini göstermiştir. Bu yılki fikir araştırma ödülünü takdim edeceğimiz Mustafa Özel hocamızı tebrik ediyorum.

Efendim, Büyük Doğu kuşağının üç temeli; Sünnet inancı, tasavvuf geleneği ve Türk kimliği olarak Ehl. Bu neslin sahip olması gereken özelliklerin özveri, disiplin, şefkat, samimiyet, güzel ahlak, zarafet ve estetik olduğunu belirtiyor. Onun adına düzenlenen bu törende her yıl verdiğimiz ilk eser ödülleri ile genç kardeşlerimizi yüreklendiriyor, yüreklendiriyoruz. Bu yıl da iki genç kardeşimiz ilk eser alanında ödüle layık görüldü. ‘Düşün Hızır Bendim’ adlı eseriyle okurlarıyla buluşan Elif Genç’i ve ‘Demir Kesmenin Sesi’ adlı eseriyle onu buluşan Can Acer’i bizzat tebrik ediyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bereketli topraklarında yeşeren genç yetenekleri tebrik ederek, nice eserler ortaya koymalarını diledi.

Necip Fazıl Uluslararası Kültür ve Sanat Ödülü’nün Azerbaycan’ın önde gelen yazarı Elçin İlyasoğlu Efendiyev’e verildiğini hatırlatan Erdoğan, “Biz de onu dinledik. Pek çok dile çevrilen kıssa, roman ve senaryo çalışmalarıyla gönülleri fetheden kardeşimiz Efendiyev,” dedi. , siyaset ve siyasetten de bahsediyor: “Türkiye-Azerbaycan dostluğunun samimiyeti, dayanışması ve nezaketiyle dünyaya örnek gösterildiği bir dönemde bu ödülü çok anlamlı buluyorum. Efendiyev kardeşimizin eserleri ve duruşuyla kültür ve bilim alanında sancaktarı olmaya devam edeceğine inanıyor, kendisini tebrik ediyorum.” dedi.

Erdoğan, Necip Fazıl Saygı Ödülü’nün kendisine verileceği İlhami Atalay’a da değinerek şunları söyledi:

“İlhami Atalay kardeşimiz yıllardır fotoğraf sanatımıza büyük emekler vermiş, birbirinden değerli öğrenciler yetiştirmiş güzide bir isimdir. Asırlık birikimlerimizi harmanlayarak bu alanda manevi hassasiyetlerimizi de gözeten bir duruşun önde gelen temsilcisidir. çağdaş sanatın imkanlarıyla milli bilgi İlhami Atalay’ı da tebrik ederim.Biliyorsunuz büyüklerimiz der ki ‘marifet iltifata, iltifatsız mal israftır’. Diyorlar ki, biz bu tür ödül törenlerini bir teslimiyet olarak görüyoruz.Yetkin yeteneğin yeteneğini bilmenin de bir beceri olduğu anlayışıyla bilim ve sanat insanlarımızın yeteneklerini ödüllendirerek, geleceğe yürüyecek gençlerimizi de teşvik ediyoruz. Köprüler kurarak eser ortaya koyan, usta gibi düşünme zahmetine katlanan, üreten, emek veren herkese şükranlarımı sunuyorum.”

Necip Fazıl Kısakürek’in edebiyatın her alanındaki eserleri ve siyasi, toplumsal ve tarihi konulardaki yazılarıyla döneminin gündemini belirleyen bir şahsiyet olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yahya Kemal’deki tarih bilinci, insan telaşı. Ahmet Haşim’de, insan telaşı Mehmet Akif’te.İslami duyarlılık en yetkin, etkin ve çarpıcı ifadesini Necip Fazıl’da bulmuştur.Tabii ki ustanın şiir ve nesirde tamamen kendine has bir üslubu vardır.Tercih ettiği yepyeni kelimeler, seçtiği özgün ifadeler, bazen öfke, bazen hiciv… Bunu kullanmadaki ustalığı, ünlemli hitaplarla ritmini bazen artırıp azaltan üslubu, muhataplarını başka bir iklime taşıdı. Bıktık sizden.’ ‘Sen hancısın, ben de bu durumda yolcuyum, bu hana bir daha uğrayacağım’ dediklerinde. o cevapladı.” dedi.

(sürecek)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu