Cumhuriyetin 100. yılına özel hatıra parası basıldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ‘b Bakanlığın onayıyla Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılı dolayısıyla 5 Türk lirası değerinde hatıra parası basıldı.
Yarın tedavüle çıkacak “5 Türk lirası” hatıra paraları, yalnızca bir defaya mahsus 100 milyon adet basıldı.
100’üncü yıl temalı “5 Türk Lirası” hatıra parasının iç kısmında “Türkiye Asrı” logosu kullanıldı. Logonun üstünde “5” ibaresi, altında ise “Türk lirası” ibaresi yer alıyor. Dış halkadaki sekiz köşeli “Selçuklu yıldızı” motifi ve bu motifin dış çizgilerinin tekrarı kullanılarak derinlik eklenmiştir.
Dış halkada Selçuklu yıldızının soluna ‘₺’ simgesi, sağ tarafına ise güvenlik unsuru olarak ‘TC’ simgesi yerleştirildi. Altta “2023” yayın tarihi vardı. Hilal ve yıldız, dış halka ile göbeğin kesişim noktasına yerleştirildi. Madeni paranın ağırlığı 8,25 gram, çapı ise 28,15 milimetreydi.
Açıklamada, “Genel Müdürlüğümüz özel günler anısına bastığı hatıra paralarının tanıtımını özel günlerden bir gün önce gerçekleştirmektedir.” ifadelerine de yer verildi.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına özel hatıra parasının da tanıtımını yaptı. (tepe)
Darphanenin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ön yüzde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından bu yana görev yapan 12 Cumhurbaşkanının dairesel rölyefleri ile “Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılı” ve “Türkiye Yüzyılı” logoları kullanıldı. Sırasıyla 100. Yıl hatıra paraları.
Madalyonun diğer yüzünde ise arka planda geometrik dokulu Atatürk kabartması, ön planda tekrarlı formda “100” rakamları ve “Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılı” logosu bulunmaktadır.
Söz konusu parayla ilgili şu bilgiler verildi: “Bu ‘100’ rakamı arasında Cumhuriyetimizin ilanından günümüze kadar her alanda yapılan yeniliklerden birkaçı üzerinde duruldu; ‘Hürkuş’ ve ‘Hürjet’ Savunma sanayinin ülkemize kazandırdığı ulaşım alanımızdaki ‘Yüksek Hızlı Tren’, ‘TOGG’ ve ‘1915 Çanakkale Köprüsü’, İslam’ın sembolü ‘Çamlıca Camii’, ‘Traktör kullanan Atatürk’ Geçmişten günümüze tarımsal yenilikler ve günümüz çağdaş tarımını anlatan ‘biçerdöver’, Cumhuriyet devrimleriyle kadınlarımıza tanınan ‘seçme ve seçilme hakkı’ ve ‘kadınlarımızın spordaki başarısı’, ‘Türk milleti’. Cumhuriyetin kuruluşunda rol oynayan, Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi savunmanın sembolü haline gelen bayraklı Türk milletimizin kurtuluşu ve bilim adamlarımız Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu ve Prof. Aziz Sancar da kullanıldı: “Kırmızı mineyle işlenmiş ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’ logosu kullanıldı.”